Intenzív magánórákat tartok, mert bár tanítottam iskolákban, de az a tapasztalatom, hogy a leghatékonyabb a személyre szabott magánfoglalkozás. Legyen szó a felvételire való előkészítésről, készségfejlesztésről, vagy egy rég vágyott hobbi beteljesítéséről, a lényeg ugyanaz: az alkotásnak tudatosnak, célzottnak és kitartónak kell lennie, s jó, ha a tanulás útján van egy kísérőd, akire támaszkodhatsz.

Első közös foglalkozásunkon felmérem milyen szinten vagy, s összehangolva az igényeidet a jelenlegi rajztudásoddal, fel fogok állítani egy tanmenetet, mely rugalmasabb, mint az iskolákban, mégis célzott és sokrétű.

Kockológiával, drapériával szokás kezdeni. Ez tulajdonképpen a test tanulmányozása, a geometriai formáé, amiből az egész világ, sőt, az ember és minden élőlény felépül. Ehhez szükségünk van a perspektívára is, amit nyilván nem mérnök, hanem inkább alkotó, művész szinten kell ismerni. A perspektíva felfedezésétől kezdve tanuljuk meg a legalapvetőbb formaképző szabályokat, híres mesterek klasszikus műveit is elemezve.

Színtanulmányaink során a legnagyobb kolorista festők színkezelését kutatjuk, sok másolással. Másrészt a színtan alapvető szabályait elméleti és gyakorlati feladatokkal sajátítjuk el, Goethe, Delacriox, a neoimpresszionisták és Itten színelméleteivel megismerkedve.

A tanulás jellegű másolásokon túlmenően beállításokról is dolgozunk: drapériák, korsók, növények, állatpreparátumok és csontváz formáit, fény-árnyék és színhatásait vizsgáljuk. Mivel az anatómia alapvető ismerete elkerülhetetlen a legpontosabb alak- és portréábrázoláshoz, ez a téma szintén nagy hangsúlyt kap a közös foglalkozásainkon.

A rajzi alapok és a különböző festészeti eszközök (akvarell, akril, olaj) mellett igény szerint olyan képgrafikai technikákat is megtaníthatok neked, mint a monotípia, linómetszés, hidegtű, rézkarc.

Kizárólag 2x60 perces órákat tartok (megszakítva pihenés gyanánt kis teázással vagy kávézással), mert alkotómunkánál 45 perc alatt szinte semmire sem lehet jutni, főleg ha belelendülünk a munkába.

Jó munkához idő kell és sok-sok szorgalom. Manapság nagy divattá lettek a két-három napos jobb agyféltekés gyorstalpalók, de nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy azt, amit nagy festők is hosszú évekig tanultak és gyakoroltak, nem lehet pár nap alatt elsajátítani, s a művészet sokkal többől áll, mint egy-egy ügyes technikai módszer. Én nem egy ilyen módszert szeretnék neked megtanítani, hanem egy szemléletmódot, mellyel máshogy fogod látni a világot- és eszközöket szeretnék adni a kezedbe, hogy ezt a világot olyannak örökítsd meg, amilyennek csakis Te látod, s hogy ki tudd fejezni magad úgy, ahogy csakis Te tudod, senki más. Az alapos és kiváló rajztudást bárki elérheti, akinek elég szorgalma van a munkához, s ez a munka amennyire izzasztónak tűnik, oly nagyon szép, izgalmas és lebilincselő, tehát semmiképp sem éri meg megkerülni!

A 2x60 perc 6ezer forintba kerül, mely tartalmazza az anyagok költségét is. Rajzórán papírtömböt, festésórán vásznat és vakkeretet adok, mint minden egyéb eszközt. Majd ha úgy döntesz, folytatod nálam a tanulást, a hordozókon kívül természetesen minden egyéb anyagot is biztosítok (pl ceruzák, szén, pasztell, akvarell, akril, olaj, ecsetek stb), és ha netán otthon unatkoznál, fénymásolt anyaggal, illusztrációkkal is ellátlak.

Várlak szeretettel!

  • E-mail:
  • Telefon: +36 30 20 22 176
  • Cím: Budapest, XI. kerület


Ízelítő tanítványaim munkáiból (különböző korosztály, különböző technikák):